Sałata rzymska Parris Island Cos

Dodano 25 lutego 2015, w Bez kategorii, przez badura.marta

Sałata rzymska Parris Island Cos wyróżnia się delikatnymi i smacznymi listkami, które idealnie nadają się do surówek i sałatek. Są bogate w witaminy i sole mineralne. Najlepiej zbierać je w porze wzrostu – szybko odrastają, dlatego z jednej główki otrzymać można nawet 2-3 zbiory.

Odmiana ma wydłużony, eliptyczny kształt główki. Liście z widocznym białym nerwem są soczyste, kruche, nie mają tendencji do gromadzenia azotanów.

Zastosowanie

Sałata rzymska Parris Island Cos ma szerokie zastosowanie w sztuce kulinarnej za sprawą swojego wyśmienitego smaku i konsystencji. Nadaje się do jedzenia z kanapkami czy z potrawami warzywnymi – surówkami czy sałatkami.

Uprawa

Nasiona wysiewa się od marca do lipca na rozsadniku, umieszczając je na głębokości 0,5 centymetra w odstępach co kilka centymetrów. Po 4-5 tygodniach rośliny należy przenieść na stałe miejsce w rozstawie 30×30 centymetrów. Także można zasiać je bezpośrednio do gruntu, a po wzejściu przerwać. Najlepiej rosną na glebach żyznych i zasobnych w składniki odżywcze.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>